ZUID-AFRIKAANS MUZIEKFESTIVAL OP 18 JULI 2015 IN KORTESSEM BELGIE

Eindelijk is het er, een Zuid Afrikaans festival, waarbij mensen kunnen proeven van heerlijke eetgewoontes van de blanke Afrikaners en vooral ook genieten van Afrikaanse artiesten die in hun thuisland erg populair zijn. Nergens ter wereld is een taal zo bepalend en belangrijk in het dagelijkse leven, als bij de blanke Afrikaanse bevolking in Zuid-Afrika. Het typerendeAfrikaans is zo mooi en sprankelend, dat Afrikaners  – waar ook op deze aardbol – het voortbestaan van die trotse taal willen bewaken en bestendigen.

Opkomen voor hun eigen Afrikaanse taal doen ze vaak met een eigen festival met veel muziek, sokkiedans, boerenworst en al wat lekker is. Die sokkiedans noemt men in Zuid-Afrika eigenlijk langarm. Het is een dans die hier overeenstemt met een traditionele boogie maar dan op Afrikaanse muziek. Het eten wordt klaargestoomd op de grill en Afrikaners noemen dat eenbraai. In de lage landen spreken we van barbecue, maar een braai is meer dan een barbecue. Het is een stukje cultuur, waarmee de Afrikaner opgroeit.

Afrikaans bloed kruipt waar het niet gaan kan en Afrikaners vinden elkaar telkens weer, steken het vuur aan voor een braai en laten de sokkieliedjes één na één door de speakers galmen voor een waar feestje of een gezellig festivalletje, Afrikaners zijn er steeds weer voor te vinden! Het gebeurt in Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en vooral Australië, waar nogal wat Afrikaners verblijven. Sinds enige tijd ook in Nederland en op 18 juli 2015 vanaf 11u voor het eerst in Kortessem een pittoresk Limburgs dorpje tussen Hasselt en Tongeren.

Enkele rasechte Afrikaners – die als een ware enclave in de regio wonen – hebben de hoofden bij elkaar gestoken en de vzw Rooi Bok Sokkie Events opgericht. Een bokkie is een troetelnaam voor je prtner, zoals in Vlaanderen en Nederland liefste of “schatje meer voorkomende koosnaampjes zijn. Het razend populaire nationale rugbyteam heeft een gelijkaardige naam gekregen : de springboks. Rooi Bok Sokkie wil de Afrikaanse muziek kenbaar maken bij het grote publiek en wil de Afrikaanse taal in stand houden en promoten, ook in Vlaanderen en Nederland. Het eerste festivalkasteelkapperjolle of het Rooi Bok Sokkie Festival moet daartoe bijdragen.

Nog nooit eerder deden trouwens zoveel Afrikaanse zangers tegelijk Belgie aan. Namen als Bok van Blerk, Riana Nell, Willem Botha en Leah van Niekerk zullen het podium van het festival betreden en het aanwezige festivalpubliek vermaken met hun grootste Afrikaanse hits. De organisatoren hopen met dit eerste festival op Belgische bodem Zuid-Afrikaners uit Belgie en Nederland naar het festivalterrein te halen. Maar ook Vlamingen en Nederlanders die een soft spot voor het land hebben of mensen die het allemaal willen ontdekken.

Bok van Blerk is een icoon in de Afrikaanse muziek met een waanzinnig grote hit: De La Rey. Het is een song die het opneemt voor de boeren, zoals de Afrikaners in Zuid-Afrika genoemd worden. Riana Nell is bekend van haar country pop songs. Willem Botha is een populair zanger & tv- presentator en Leah is een nieuwkomer, die volgens kenners een grote toekomst voor zich heeft. Naast deze optredens zal er dankzij een Afrikaanse deejay muziek te horen zijn van topnamen in de Afrikaanse muziek zoals Nádine, Steve Hofmeyr, Ray Dylan en Kurt Darren.

Plaats van het gebeuren is het unieke KOKIMA Eventkasteel of het Roode Kasteel in Kortessem kan zijn geschiedenis verstoppen. Het kasteel dateert uit de 17de eeuw en is een parel, die zelfs zonder festival zou bezocht moeten worden. Het domein is maar liefst 7 hectare groot en naast het festivalpodium zijn er drank- en eetgelegenheden, standjes, die al de lekkere producten uit Zuid-Afrika zullen aanbieden, met op kop uiteraard een uitgebreid assortiment typische heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen. Ook ontbreken springkastelen en kindvriendelijke attracties voor een plezante familiedag niet.

Het eerste Rooi Bok Sokkie Festival kasteelkapperjolleopent de kasteeldeuren vanaf 11u en het eerste live optreden start vanaf 13u. Apotheose van het festival is het concert van Bok van Blerk omstreeks 18u. Rond 20u zullen de vuren van de braai gedoofd worden.

Toegang is 45 euro voor volwassenen, 34 euro voor 12-20 jaar, kinderen 7-11 jaar betalen 23 euro. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis binnen.

https://www.facebook.com/RooiBokSokkieEvents

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment